Analyse
De voorzitters van de 5 partijen die na de verkiezingen van 9 juni een federale regering proberen te vormen, hebben gisteren nog eens rond de tafel gezeten. Vandaag geeft bemiddelaar Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, zijn opdracht terug, en kruipt Bart De Wever waarschijnlijk weer in de huid van de formateur. Het wordt stilaan duidelijk dat we te maken hebben met een TINA-coalitie, een 'There Is No Alternative'-coalitie.
1. There is no alternative
De voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, is sinds het mislukken van de onderhandelingen niet meer uit de pers weg te slaan. Donderdagavond was hij te gast bij de RTBF in 'Jeudi en prime', dit weekend stond hij uitgebreid in De Tijd en Het Laatste Nieuws, en gisteren lanceerde hij op een groot congres de campagne van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met als kers op de taart de belofte voor de naam van de nieuwe Europees Commissaris, een belofte die al dagen lang in de lucht blijft hangen.
Met zijn mediaoptredens probeert Bouchez de 'zwartepiet' van zich af te schudden, want hij heeft in de eerste dagen na de mislukte formatie de schuld gekregen voor dat falen. Maar intussen is het duidelijk geworden dat ook Vooruit niet kan leven met de 'supernota' van formateur De Wever.
De fiscale hervorming gekoppeld aan een pensioen- en arbeidsmarkthervorming vertoont ook voor de Vlaamse socialisten een 'onevenwicht'. Dat onevenwicht werd in de dagen daarop grondig in de verf gezet door de vakbond ABVV en ook door de zusterpartij PS waarvan de voorzitter Paul Magnette zich hardop afvroeg wat de Vlaamse socialisten in die nieuwe regering gingen doen.
Het is de reden waarom de 'supernota' voorlopig aan de kant wordt geschoven, en de vijf partijen zich eerst over andere thema's als defensie, veiligheid of migratie gaan buigen.
De thema's uit de supernota (de fiscale hervorming, een arbeidsmarkthervorming en een pensioenhervorming) komen later opnieuw aan bod, al wil Vooruit wel van een wit blad vertrekken. Maar alle partijen, de MR op kop, blijven dus herhalen dat er geen alternatief is voor de coalitie met de N-VA, CD&V, Vooruit, Les Engagés en de MR.
In Het Laatste Nieuws zei Bouchez heel duidelijk dat hij “geen regering gaat maken zonder de grootste Vlaamse partij. (...) Arizona is de enige geloofwaardige optie”. Al moet die regering dan wel hervormingen doorvoeren, dat is de voorwaarde om nieuwe belastingen te aanvaarden, zegt Bouchez in Het Laatste Nieuws: “Uiteindelijk zullen er belastingen in het regeerakkoord staan die ik liever niet wou, maar we zullen ze stemmen en zwijgen. Maar dat moet ook gelden voor de hervormingen in de pensioenen of de arbeidsmarkt. Als er op een bepaald moment een evenwicht ligt, ben ik bereid toegevingen te doen. Maar dat evenwicht was er nu niet."
In De Zevende Dag bestrijdt CD&V-politicus Vincent Van Peteghem die stelling. "In het pakket dat vandaag voorligt, zit veel evenwicht. Ik heb de indruk dat men er nu heel graag dingen uitplukt die men belangrijk vindt, terwijl dat dan de andere zijde op zijn achterste poten staat.”
Van Peteghem heeft daarom een duidelijke boodschap voor Bouchez: “Iedereen rond de tafel wil een ambitieuze regering. Maar ik heb soms het gevoel dat we weer in de situatie van Vivaldi komen, waarbij we rond de tafel het ambitieniveau naar beneden bijstellen om de kleinste gemene deler te vinden. Dat terwijl we het grootste gemene veelvoud moeten vinden.” Maar goed, voorlopig is de supernota van de tafel, al kan het niet anders dan dat ze de basis zal vormen voor de latere onderhandelingen over de hervormingen.
2. Back to the future
In Antwerpen pakt Vooruit niet alleen uit met 'wit konijn' Lien Van de Kelder; ook Patrick Janssens, die burgemeester was van 2003 tot 2012, krijgt een prominente plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
In de vele interviews die Janssens geeft, schuwt hij de harde woorden niet: “In de muren van het stadhuis zit ondertussen een autoritaire stijl”. Als voorbeelden geeft Janssens het verwijderen van de foto’s van Mous Lamrabat uit de Arenbergschouwburg, of naar het benefiet voor Gaza dat afgelopen weekend niet mocht plaatsvinden in het Middelheimpark. "Aan dat soort praktijken moet dringend een einde komen", zegt de voormalige burgemeester.
Patrick Janssens en Bart De Wever bij gemeenteraadsverkiezingen van 2012 Foto: Belga
Volgens Janssens heeft die autoritaire stijl met het DNA van de N-VA te maken, de partij van burgemeester De Wever. Al wil hij het conflict tussen de N-VA en zijn partij niet op de spits drijven.
“Er moet geen continu conflict zijn tussen de N-VA en Vooruit. Maar we moeten evenmin de knechten van de N-VA zijn.” Dat wil zeggen dat Vooruit veel minder moet tolereren dat er over de partij wordt heen gewalst. “Tom Meeuws en Jinnih Beels hebben onvoldoende kunnen wegen”, concludeert Janssens in “De Standaard”. “Als Vooruit dat wél had gedaan en als de tandem Meeuws-Beels beter had gewerkt, dan zat ik hier nu niet.”
‘Ander en beter’ betekent bij Vooruit Antwerpen wel degelijk 'back to the future'.
3. Vlaams Belang op eigen kracht
De voorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken, kondigt gisteren op de familiedag van zijn partij in Planckendael trots aan dat zijn partij opkomt in 209 Vlaamse gemeenten. Dat cijfer is nog nooit zo hoog geweest.
Dat betekent volgens Van Grieken dat 84 procent van de Vlamingen in de eigen gemeente op zijn partij kan stemmen. Vlaams Belang beseft wel dat de hoop om het cordon sanitaire rond de partij te breken, sinds de verkiezingen van 9 juni, verdwenen is. Vlaams Belang zal het op eigen kracht moeten doen.
Alleen een absolute meerderheid in een gemeente biedt de partij de garantie op een burgemeesterssjerp. Daarom doet Van Grieken ook een oproep om -ondanks het verdwijnen van de opkomstplicht bij de verkiezingen in oktober- te gaan stemmen: “Want wie niet gaat stemmen kiest voor meer van hetzelfde.”
Die uitslag van de verkiezingen op 9 juni is voor de Franstaligen erg belangrijk, en vooral de rol die N-VA-voorzitter rol van Bart De Wever daarbij speelde. Voor de voorzitter van Les Engagés, Maxime Prévot, die tot vandaag bemiddelt tussen de 5 partijen, is het dé verdienste van Bart De Wever dat hij “in Vlaanderen extreemrechts heeft weten te blokkeren, en dat terwijl overal om ons heen in Europa extreemrechts op de voorgrond treedt. De N-VA heeft dit in België kunnen voorkomen”, zei Prévot verleden weekend in de krant “Le Soir”.
Het is een bijkomende reden waarom er géén alternatief is voor de regering, en dat Bart De Wever, zelfs als Vlaams-nationalist, ook voor de Franstalige partijen de logische premier is. In de TINA-coalitie is Bart De Wever de TINA-premier.
Meest gelezen
- Gezondheid Een bloembak in asbest: levensgevaarlijk, maar toch volop te koop, ondanks verbod 05:15
- Oorlog Rusland-Oekraïne Was Oekraïense offensief in Rusland "serieuze inschattingsfout" nu cruciale stad in Russische handen dreigt te vallen? zo 01 sep 12:18
- Meise "Onwaarschijnlijk": gemeentearbeider graaft grond weg om doel van voetbalclub KFC Meise op reglementaire hoogte te kr... ma 02 sep 16:18
- Oorlog Rusland-Oekraïne Russische president Poetin niet gearresteerd in Mongolië ondanks arrestatiebevel van Internationaal Strafhof ma 02 sep 17:43
- Israëlisch-Palestijns conflict Opnieuw duizenden Israëli's op straat om deal te eisen, Hamas "stuurt gijzelaars in grafkisten terug als militaire dr... ma 02 sep 23:14
- Economie Game Mania vraagt faillissem*nt aan nadat geen overnemer werd gevonden ma 02 sep 19:30
- Muziek Veel verjaardagen en nieuwe muziek: de 10 concerten om naar uit te kijken dit najaar 05:18
- Buitenland Scheepswrak Titanic verliest iconische reling: "Metaal weggevreten door microben" ma 02 sep 17:15
- Europa Oostenrijk wil net als Duitsland veroordeelde Afghaanse criminelen deporteren naar thuisland ma 02 sep 15:53